KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects

‘KUSUMVAN’ “कुसुमवन“– The Kusumagraj Kavyodhyan is conceptualized & redeveloped to pay tribute to the legendary Marathi poet and writer, Padmabhushan -Kusumagraj, who has left a wealth of his creative writings for the generations to cherish. The site shows an enormous potential to channelize the over occupied minds towards a serene and fulfilling experience, encouraging the visitors to breathe in the creative write-ups, discuss, listen and contemplate, on the river bank. - Origin Architects

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest

‘KUSUMVAN’ “कुसुमवन“– The Kusumagraj Kavyodhyan is conceptualized & redeveloped to pay tribute to the legendary Marathi poet and writer, Padmabhushan -Kusumagraj, who has left a wealth of his creative writings for the generations to cherish.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects

The site shows an enormous potential to channelize the over occupied minds towards a serene and fulfilling experience, encouraging the visitors to breathe in the creative write-ups, discuss, listen and contemplate, on the river bank.

Primarily, the three main aims are considered while planning this socially interactive park:

  1. To extend social, cultural, and recreational opportunities to the visitors, including those having special physical needs.
  2. To promote people’s participation and encourage them to have a dialogue amongst themselves, with the display panels and nature.
  3. To conserve the natural assets of the site – The soil, the topography, large trees, riverside breeze, the birds and butterflies.

The enthralling journey of ‘Kusumvan’ begins through a humble but intense entrance, displaying a silhouette sketch of the poet with encouraging words on display.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 6

The main entrance situated at about twenty feet above the lowest level, having  Pergola on top reflects a beautiful play of light and shadow that leads the visitor to choose the steps or take the ramp to reach the next level of the Amphitheatre _‘Samvad Katta’ with a seating capacity of about 200. The central stage is covered with coarse lawn to retain the natural characteristics of the park.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 8

A gentle slope enveloping this amphitheatre leads to the lowest part of the park very close to the river Godavari with a long pathway or ‘Paul Vaat’ which encircles the ‘Aksharbaug’ or the garden of words, where the young and old alike can enjoy and immerse themselves in the poems written on restored panels which depict subjects like, Nature, love, courage. The dialogue panels express the strength of the words from the well-praised plays written by him.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 10

The path on the return journey opens up to a resting space where a beautiful illustration of the river, enhances Kusumagraj’s write-ups on the river Godavari, where every Nashikkar can relate oneself to the experience of the lifeline of the region.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 12

The visitor leaves the Park with a deep impression of the Poet’s writings and inspiration and Pride towards the richness of their Mother tongue and the motherland.

KUSUMVAN, at Nashik, Maharashtra, by Origin Architects 14

Drawings –

Project Facts –

Project Name: ‘KUSUMVAN’ “कुसुमवन“

Client Name: Nashik Municipal Corporation.

Architect’s name: Ar.Apeksha Kute (Origin Architects)

Area: 6599.45 Sq.m.

Year: 2018

Photographer: Origin Architects, Nashik

Project Location: Nashik, Maharashtra, India.

Level difference: 6.0 Meters

Existing trees: All retained

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recent

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates