The Souk – Installation at the Dubai Design week, by Collaborative Architecture

The geometry of the pavilion is derived from the most common element, seen widely, in some of the most popular Islamic murals / patterns that adore some of the iconic architecture in the Islamic world- The Decagon. - Collaborative Architecture

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Dubai Design Week Installation

The Souk – Installation at the Dubai Design week, by Collaborative Architecture 1

The souk‘ is a cluster of three identical pods, straddling between an installation as a construct, and a space, as it purportedly creates a smaller version of the ubiquitous, Middle Eastern bazaar; an urban microcosm, where the network of people and commerce create the unique urban character. ‘The Souk’ takes its inspiration from this, and tries to re-interpret it in the temporary setting of the exhibition.

The Souk – Installation at the Dubai Design week, by Collaborative Architecture 3

The geometry of the pavilion is derived from the most common element, seen widely, in some of the most popular Islamic murals / patterns that adore some of the iconic architecture in the Islamic world- The Decagon.

The Souk‘ transforms the ‘two dimensional’ Decagon into a seemingly complex, but, easy to build, three-dimensional construct. The decagons have been layered vertically to create a dynamic space, which showcases the structural, material and the poetic possibilities in timber and the sophisticated detailing of structural joinery in timber architecture. The pavilion is completely pre-fabricated and assembled at site over a period of two days.

The three decagon spaces create a cluster, like a ‘mini-Souk’, each space acting as space for networking / exhibits.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Aatam Hostel at Kota, by Sameep Padora and Associates

Aatam Hostel, designed by Sameep Padora and Associates, has a residential program mix, containing hostels rooms for students along with a residence for the family that owns the plot. Six years in the making, the project is located in the dry and hot climate of Kota, Rajasthan.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates